home

Onderzoekslijnen


Sophia Revalidatie richt zich binnen het onderzoeksprogramma  ‘Revalidatie Zorg Onderzoek’ op de volgende drie onderzoekslijnen:
 

Participatie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en CVA

Het onderzoek binnen deze lijn richt zich op patiënten die in de loop van hun leven schade aan de hersenen hebben opgelopen. Oorzaken van NAH zijn bijvoorbeeld een hersenkneuzing (contusio), een val of klap tegen het hoofd of een beroerte (CVA). Door NAH kunnen beperkingen optreden op fysiek, cognitief, gedragsmatig, communicatief en/of emotioneel gebied.

Binnen deze lijn wordt toegepast wetenschappelijk onderzoek verricht, gericht op activiteiten en participatie bij zowel kinderen en jongeren als bij volwassenen met NAH. Een belangrijk onderzoeksgebied binnen deze lijn omvat  de korte en lange termijn gevolgen van CVA op uiteenlopende domeinen van het fysieke en mentaal functioneren en de effecten van de revalidatiebehandeling hierop. Resultaten binnen deze onderzoekslijn  worden gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
 
Lees hier verder over de onderzoeken.


Kinderrevalidatie

Aangezien Sophia Revalidatie een groot poliklinisch volume Kinderrevalidatie heeft, voert Sophia Revalidatie ook onderzoek onder  deze doelgroep uit. Het onderzoek richt zich met name op de doelgroepen: NAH bij kinderen en jongeren, kinderen met cerebrale parese (CP), kinderen met  Developmental Coordination Disorder (DCD) en 0-4 jarige kinderen in de therapeutische peutergroep (TPG).  

Lees hier verder over de onderzoeken.
 

Implementatie in de revalidatie

Daadwerkelijke implementatie in de revalidatiezorg is bij alle onderzoekslijnen uitdrukkelijk aan de orde. Daarnaast voert Sophia Revalidatie ook specifiek implementatie onderzoek uit. Belangrijke aandachtgebieden zijn hierbij:
 

  • Implementatie van behandelmodules voor jongeren / volwassenen in de revalidatie;
  • Onderzoek naar de toepassing van innovaties en wetenschappelijke inzichten in de dagelijkse praktijk.

 
Resultaten binnen deze onderzoekslijn  worden gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
 
Lees hier verder over de onderzoeken.


Overige onderzoeken

Naast onderzoek binnen de onderzoekslijnen vindt er in Sophia Revalidatie ook onderzoek plaats van andere revalidatiecentra en universiteiten binnen onze onderzoekslijnen. Daarnaast vindt er in beperkte mate ook onderzoek plaats dat niet per definitie binnen de onderzoekslijnen van Sophia Revalidatie valt, zoals onderzoek naar hart- en longrevalidatie.


 


Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Om u beter van dienst te zijn, maakt sophiarevalidatie.nl gebruik van cookies. » Meer informatie