home
Overprikkeling bij hersenletsel

Overprikkeling bij hersenletsel
19 juni 2017 | Mirjam Kleijn
Vrijdag 23 juni staat in het teken van overprikkeling bij hersenletsel. Sommige mensen met hersenletsel zijn extreem gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid, met name voor achtergrondgeluiden. Zij zien hun leven door het letsel drastisch veranderen;  overprikkeling is namelijk echt uitputtend.


Wat is sensorische overprikkeling?

Hersenletsel brengt veelal permanente schade aan de hersenen toe. Dit letsel kan een gevolg zijn van een trauma van buitenaf, bijvoorbeeld door een ongeval, of van een aandoening ín het lichaam zelf. Veel mensen met hersenletsel hebben te maken met sensorische overprikkeling: bijna elke zintuiglijke prikkeling zorgt voor een overmatige reactie van het zenuwstelsel.

"De continue stroom aan prikkels is voor gezonde mensen heel goed te reguleren," legt Ariana van Schaaijk van Hersenletsel-uitleg uit, "maar veel mensen met hersenletsel en andere brein gerelateerde aandoeningen zijn extreem gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid, met name voor achtergrondgeluiden. Deze mensen zien hun leven door het letsel drastisch veranderen. Zij kunnen niet of nauwelijks meer deelnemen aan het openbare leven. Ze zien hun sociale leven sterk achteruitgaan en vaak is deelname aan het werkproces niet meer (in dezelfde functie) mogelijk.


Manon, een jonge vrouw met  niet-aangeboren hersenletsel heeft haar revalidatietraject in een strip weergegeven. Zij is een van de velen met ernstige overprikkelingsklachten. Lees hier haar verhaal.


Sensorische overprikkeling is uitputtend

Er zijn zelfs veel mensen die vanwege de prikkelgevoeligheid een ziekenhuisbehandeling niet aan kunnen en er daarom voor moeten kiezen levensreddende ingrepen aan zich voorbij te laten gaan. Hersenletsel-uitleg.nl pleit als erkende belangenorganisatie met de Dag van Overprikkeling voor méér bekendheid van de ingrijpende gevolgen van deze sensorische overprikkeling.  Bekijk hier de video over de Dag van Overprikkeling. Sophia Revalidatie steunt hun initiatief.


Enkele feiten over overprikkeling

  •  In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of door een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor, hersenontsteking enzovoorts.
  • Een groot deel van deze groep heeft door het opgelopen hersenletsel last van deze zintuiglijke overprikkelingsklachten.
  • Veel mensen belanden in een sociaal isolement doordat ze door deze overprikkeling niet meer volledig deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven.
  •  Mensen die door het hersenletsel moeizaam of niet kunnen communiceren door bijvoorbeeld een afasie hebben vermoedelijk ook grote moeite anderen duidelijk te maken dat zij niet tegen geluid, licht of drukte kunnen.


Meer informatie over overprikkeling?

 Voor meer informatie over de patiëntenbelangenorganisatie Hersenletsel-uitleg.nl en overprikkeling na hersenletsel kunt u terecht op de websites www.hersenletsel-uitleg.nl en www.project-overprikkeling.nl.

 


Om u beter van dienst te zijn, maakt sophiarevalidatie.nl gebruik van cookies. » Meer informatie