Een derde van patiënten met beroerte houdt pijn in schouder, arm, pols of hand

Geplaatst op: 18 januari 2023

Ongeveer een derde van patiënten die een beroerte hebben gehad, heeft na 30 maanden nog pijn in schouder, arm, pols of hand. Dat blijkt uit een onderzoek van Winke van Meijeren – Pont van Basalt. Deze pijn wordt niet altijd herkend en adequaat behandeld. Er lijkt dus ruimte voor verbetering op de zorg voor patiënten na een beroerte. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift Disability and Revalidation.

Pijn na een beroerte is een veelvoorkomend probleem, maar wordt niet altijd herkend en adequaat behandeld. Pijn In de schouder, arm, pols of hand (bovenste extremiteit) komt het vaakst voor. Er is echter weinig kennis over het verloop van pijn in de bovenste extremiteit na een beroerte op de lange termijn.

Onderzoek

Samen met de SCORE-onderzoeksgroep deed Winke van Meijeren-Pont van Basalt onderzoek naar de aanwezigheid van pijn in de bovenste extremiteit over de tijd en de intensiteit van pijn na een beroerte. Aan dit onderzoek deden 678 patiënten mee.

De resultaten:

  • Drie maanden na de start van de revalidatie had 41.8% van de patiënten pijn in de bovenste extremiteit.
  • Dit percentage nam significant af naar 32.7% 30 maanden na de start van de revalidatie.
  • Op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst voorstelbare pijn, scoorden patiënten die pijn ervaarden de gemiddelde pijn als 5.
  • De intensiteit van de pijn bij patiënten die pijn hielden veranderde niet over de tijd.

Ruimte voor verbetering

Ondanks dat het aantal patiënten met een beroerte dat pijn ervaart significant afneemt, ervaart een derde van hen op de lange termijn pijn in de bovenste extremiteit. Er lijkt dus ruimte voor verbetering. Winke: “De meeste patiënten zijn na een jaar uit beeld bij het revalidatiecentrum en gaan dus later met deze klachten naar de huisarts, ergotherapeut of fysiotherapeut. Voor de juiste behandeling is het belangrijk dat deze eerstelijns behandelaren weten dat patiënten met een CVA op lange termijn deze klachten kunnen  ervaren.”

Artikel

Lees het artikel The trajectory of pain and pain intensity in the upper extremity after stroke over time: a prospective study in a rehabilitation in het tijdschrift Disability and Rehabilitation.

Promotie

Winke promoveert op woensdag 22 februari 2023 met haar proefschrift ‘Comprehensive measurement of long-term outcomes and costs of rehabilitation in patients with stroke’ aan de Universiteit van Leiden met Thea Vliet Vlieland als promotor en Diana Oosterveer en Sietske Tamminga als co-promotoren.


Deel dit bericht:
Terug