home
Inspirerend symposium Zorg voor Seks

Inspirerend symposium Zorg voor Seks
15 oktober 2015 | Mariëlle den Heijer
Dinsdag 13 oktober vierde Sophia Revalidatie het 20-jarig bestaan van de revalidatieseksuologie met het landelijk symposium ‘Zorg voor Seks’. Ruim tweehonderd deelnemers gingen op in de verhalen van de diverse sprekers en genoten van een feestelijke high tea. Een kleine terugblik.


Opening

De heer J. (Jan) Troost verwelkomt als dagvoorzitter de deelnemers uit Nederland en België en de diverse beroepsgroepen. Het onderwerp heeft de interesse van onder meer revalidatieartsen, therapeuten, seksuologen en verpleegkundigen.  Mevrouw drs. M.E. (Marien) van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur Sophia Revalidatie, licht in haar openingswoord toe waarom er voor dit bijzondere onderwerp gekozen is.


Seksuele ontwikkeling begint in de wieg

De eerste spreker  mevrouw dr. D.J.H.G. (Diana) Wiegerink maakt inzichtelijk dat de seksuele ontwikkeling niet pas in de puberteit start, maar al in de wieg.  Als klinisch psycholoog en kinder- en jeugdspecialist pleit ze voor een seksualiteitsbewuste opvoeding van kinderen met beperkingen. Trots presenteert Wiegerink  het boekje (gemaakt in samenwerking met de BOSK) “Kun je seks hebben met CP? 121 antwoorden over seks en CP”.


TO MAXimize

Dhr. dr. M.L.E. (Max) Overgoor legt in heldere taal uit dat mannen met Spina Bifida, lage dwarslaesie en mannen met Cauda-syndroom weer gevoel in hun genitaliën kunnen krijgen via de TOMAX-procedure. Plastisch chirurg Overgoor heeft deze innovatie operatie inmiddels al 60 keer in Nederland en 4 keer in Seattle uitgevoerd. Overgoor komt met het positieve nieuws dat hij op dit moment naar manieren zoekt om de ingreep ook bij vrouwen te kunnen toepassen.


De impact bij NAH

Voor Dhr. drs. N.H. (Niels) Farenhorst is het een feit dat niet aangeboren hersenletsel (NAH) de seksuele respons beïnvloedt, hoewel hier nog steeds weinig onderzoek naar gedaan is. De klinisch psycholoog toont ons de grote impact hiervan op het leven van een patiënt met NAH en zeker ook op de partner.


20 jarig seksuologie bij Sophia Revalidatie

In de pauze vindt er een high tea plaats ter ere van het 20-jarig jubileum seksuologie bij Sophia Revalidatie. Hierna neemt  Dhr. drs. J.L. (Jim) Bender, seksuoloog NVVS bij Sophia Revalidatie het woord. Hij vertelt enthousiast hoe Sophia Revalidatie seksuologie een vaste plek heeft gegeven, waarbij de seksuoloog onderdeel uitmaakt van het team en er structureel aandacht is voor seksualiteitsvraagstukken van patiënten.


Seksualiteit bespreekbaar maken

De heer  E. (Egbert) Kruijver geeft de deelnemers praktische tips om het onderwerp seksualiteit ter sprake te brengen. De seksuoloog NVVS bij Sophia Revalidatie benoemt diverse technieken aan, van voorzichtige tot meer directe, die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Hij verwijst naar het wetenschappelijk beschouwend artikel over het unieke seksualiteitsbeleid van Sophia Revalidatie in het  Tijdschrift voor Seksuologie.


Verhalen van patiënten

Tot slot gaat de heer drs. J.L. (Jim) Bender  in gesprek met twee ervaringsdeskundigen. De eerste ervaringsdeskundige, mevrouw E. (Erika) Espinola y Vazquez is partner en mantelzorger van haar man die 14 jaar geleden door een ongeluk NAH opliep. De tweede ervaringsdeskundige, mevrouw L. (Lilian) Wolthuis-Droste, vertelt over het hervinden van haar lichaam na twee CVA’s.


Dank

Graag danken we alle deelnemers voor hun komst en de sprekers voor hun inspirerende bijdrage!
Met dit geslaagde symposium wil Sophia Revalidatie een mooie traditie starten:  ieder jaar een groot landelijk symposium organiseren met een spraakmakend onderwerp.


Om u beter van dienst te zijn, maakt sophiarevalidatie.nl gebruik van cookies. » Meer informatie