Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer: praktische tips voor revalidatieartsen en paramedici
Steeds meer zorgprofessionals bekwamen zich in het voeren van het leefstijlgesprek en het toepassen van leefstijlinterventies in de spreekkamer. Het is van het grootste belang dat revalidatieartsen en paramedici hierin niet achterblijven en zo nodig geschoold worden. Dat vindt Esther Ilmer, revalidatiearts en leefstijlarts bij Basalt. Zij schreef een artikel over het belang van leefstijlgeneeskunde in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.
Preventie van ziekte draagt bij aan een duurzame gezondheidszorg. Een gezonde en duurzame leefstijl staat hoog op de beleidsagenda van het kabinet. Steeds meer zorgprofessionals bekwamen zich in het voeren van het leefstijlgesprek en het toepassen van leefstijlinterventies in de spreekkamer. Leefstijlinterventies zijn succesvol gebleken in de behandeling van diverse chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hypertensie, maar ook reuma en MS.
Esther beschrijft in haar artikel haar eigen ervaringen met leefstijl coaching binnen de revalidatie. Zij introduceert in haar artikel Het Leefstijlroer, een praktisch handvat om de patiënt te ondersteunen bij het bepalen van de juiste koers voor een gezonde leefstijl.
Artikel
https://www.revalidatie.nl/ntr/leefstijlgeneeskunde-in-de-spreekkamer-op-naar-een-duurzaam-herstel/
Een derde van patiënten met beroerte houdt pijn in schouder, arm, pols of hand
Pijn na een beroerte is een veelvoorkomend probleem, maar wordt niet altijd herkend en adequaat behandeld. Pijn In de schouder, arm, pols of hand (bovenste extremiteit) komt het vaakst voor. Er is echter weinig kennis over het verloop van pijn in de bovenste extremiteit na een beroerte op de lange termijn.
Onderzoek
Samen met de SCORE-onderzoeksgroep deed Winke van Meijeren-Pont van Basalt onderzoek naar de aanwezigheid van pijn in de bovenste extremiteit over de tijd en de intensiteit van pijn na een beroerte. Aan dit onderzoek deden 678 patiënten mee.
De resultaten:
- Drie maanden na de start van de revalidatie had 41.8% van de patiënten pijn in de bovenste extremiteit.
- Dit percentage nam significant af naar 32.7% 30 maanden na de start van de revalidatie.
- Op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst voorstelbare pijn, scoorden patiënten die pijn ervaarden de gemiddelde pijn als 5.
- De intensiteit van de pijn bij patiënten die pijn hielden veranderde niet over de tijd.
Ondanks dat het aantal patiënten met een beroerte dat pijn ervaart significant afneemt, ervaart een derde van hen op de lange termijn pijn in de bovenste extremiteit. Er lijkt dus ruimte voor verbetering.
Het artikel The trajectory of pain and pain intensity in the upper extremity after stroke over time: a prospective study in a rehabilitation is gepubliceerd in het tijdschrift Disability and Rehabilitation.
Winke van Meijeren-Pont promoveerde dd. 22-02-2023 op haar proefschrift ‘Comprehensive measurement of long-term outcomes and costs of rehabilitation in patients with stroke’. Onder toeziend oog van promotor prof. Dr. Thea Vliet Vlieland en co-promotoren Sietske Tamminga en Diana Oosterveer verdedigde zij succesvol haar proefschrift in het Academiegebouw in Leiden.
In Nederland leven meer dan een half miljoen mensen met de gevolgen van een beroerte. Het proefschrift van Van Meijeren-Pont beschrijft het brede palet aan lange termijn gevolgen bij patiënten met een beroerte die gebruik maakten van multidisciplinaire revalidatie.
Ruim een derde van hen kreeg of hield last van pijn in de schouder, arm, pols of hand. Ongeveer eenzelfde percentage had gedurende de follow-up lage scores voor patiëntactivatie, wat een voorwaarde is voor effectief zelfmanagement om met de gevolgen van een beroerte om te gaan. Het lukte bijna de helft van de patiënten die voor de beroerte werkten om tweeëneenhalf jaar betaald werk te behouden. Deze patiënten waren meer tevreden over hun participatie dan patiënten die niet terugkeerden naar werk. De gemiddelde zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten nam toe tijdens revalidatie, waarbij de Barthel Index gevoeliger bleek om verandering te meten dan de Utrecht Schaal voor Evaluatie van Revalidatie (USER). De gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven nam gemiddeld genomen toe vanaf start revalidatie tot een jaar daarna. De gemiddelde maatschappelijke kosten waren in het eerste jaar €63.045 voor klinische en €24.533 voor poliklinische patiënten. Een beroerte heeft niet alleen gevolgen voor de patiënt zelf. Daarom werd de belasting van hun naasten nagegaan, waarbij bleek dat een derde van hen tijdens follow-up een hoge belasting ondervond.
Concluderend, de gevolgen van een beroerte kunnen ook op de lange termijn aanwezig blijven, verergeren of ontstaan. Dit proefschrift bracht de gevolgen voor de individuele patiënt, hun naasten en de gezondheidszorg in beeld.
Een interview met Winke van Meijeren-Pont is hier te vinden.