menu


Welkom op de website van Sophia Revalidatie voor jongeren!

Wat tof dat je een kijkje komt nemen op de subwebsite Poliklinische Revalidatie Jongeren (PRJ). Deze website is bedoeld voor jongeren van 14 tot en met 25 jaar met een lichamelijke of cognitieve beperking, die (gaan) revalideren. Wat is revalideren eigenlijk? Revalideren houdt in dat je, na een ziekte of ongeval, door middel van een bepaalde behandeling weer zoveel mogelijk leert kunnen. Als het nodig is, leren we je ook om te gaan met je beperkingen.


Voor wie?

Het zorgaanbod van de Poliklinische Revalidatie Jongeren (PRJ) is speciaal ontwikkeld voor 14- tot 25-jarige jongeren met een lichamelijke of cognitieve beperking. De overgang van kind naar volwassene is soms al vervelend genoeg, zeker in combinatie met een beperking. Met vallen en opstaan leer je eigen keuzes te maken. Training en ondersteuning hierbij kan fijn zijn. Je komt bij de PRJ van Sophia Revalidatie via je huisarts of medisch specialist. Als deze verwacht dat een revalidatiearts je kan helpen met je problemen, word je doorverwezen. De revalidatiearts kijkt daarna of een behandeling nodig is en wat voor behandeling dit dan wordt.


Poliklinische revalidatie

De behandelingen bij de PRJ zijn poliklinisch. Dit betekent dat je één of meerdere keren per week naar het revalidatiecentrum komt voor behandeling of therapie. Het doel van de behandeling is het oplossen van wat jij als een probleem ervaart. Deskundige behandelaars onderzoeken of en hoe dit mogelijk is en maken samen met jou een plan. Jouw eigen wensen en mogelijkheden zijn de basis van dit behandelplan. Samen met je behandelaars werk je aan verbeteringen op het gebied van communicatie, mobiliteit, verzorging, wonen, dagbesteding en relaties. Sommige onderwerpen worden in modules aangeboden, dat is dan een soort cursus dus over een bepaald thema. Revalidatie heeft te maken met jouw dagelijkse activiteiten. Daarom kunnen bijvoorbeeld ook je ouders betrokken worden bij de behandeling.