menu


Spierziekten


Wat zijn spierziekten?

Onder de term ‘spierziekten’ vallen veel  aandoeningen. Sommigen zijn erfelijk, anderen niet. Ze lijken echter op elkaar omdat ze allemaal het bewegen beïnvloeden.
Een aantal spierziekten noemen we  ‘echte’ spierziekten omdat het defect of probleem in de spieren zelf zit of in het stukje van de zenuw naar de spier.
Er zijn ook ziekten die het zenuwstelsel aantasten, waardoor de mogelijkheid om spieren aan te sturen verloren gaat. Voorbeelden van spierziekten zijn ziekte van Duchenne, Becker spierdystrofie, Guillian Barré, HMSN,  en myotone dystrofie.

Wat merk je van een spierziekte?

  • Verminderde kracht in je spieren.
  • Je merkt dat je minder coördinatie hebt van bewegingen.
  • Je gevoel is anders.
  • Je hebt moeite met dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen, traplopen, staande activiteiten, dansen, fietsen, sporten, boodschappen tillen.
  • Moeite met slikken of praten als je moe bent.
  • Vermoeidheid.


Doel van het revalideren

Het doel van de revalidatie is dat de jongere zo zelfstandig mogelijk wordt of blijft in de levensfase waarin hij/zij zit. Wij willen graag dat je het beste uit jezelf kan halen, zodat je je zo goed mogelijk kan redden en net als andere jongeren naar school gaat, gaat werken en leuke dingen kunt doen. Samen met jou en eventueel mensen uit je omgeving gaan wij op zoek naar de mogelijkheden hiervoor.
De revalidatie kan bestaan uit lichamelijke oefeningen, verbetering van conditie of het leren van strategieën om dingen op een andere manier te doen. Maar het kan ook zijn dat je hulpmiddelen nodig hebt en dat we samen met je gaan kijken welke het beste voor je zijn.

Aanmelding

Als je, je wilt aanmelden moet aan je huisarts of neuroloog vragen om je door te verwijzen.

Wachttijd

Allereerst krijg je een uitnodiging voor een afspraak bij de revalidatie-arts Zij/hij gaat samen met jou en jouw ouders/begeleider of  partner, jouw situatie doorspreken en samen met jullie kijken of Sophia Revalidatie iets voor jullie kan betekenen. Vervolgens kan een behandelvoorstel worden gedaan en kom je op de wachtlijst. De wachttijd voor begeleiding bij  spierziekten bedraagt 2 tot 4 weken.

Duur van de revalidatie

6-8 weken na start van de revalidatie vindt het eerste teamoverleg, tussen al bij jou betrokken behandelaars, plaats. Tijdens dit overleg wordt een verwachte behandelduur bepaald. Dit wordt teruggekoppeld aan jou door de PatiëntContactPersoon.

Links