home

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)

 

Wat is ALS?

Amyotrofische lateraal sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen (motorneuronen), die de spieren aansturen. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. Dit leidt tot spierzwakte en verlammingen. Twee motorneuronen, die aan elkaar gekoppeld zijn, sturen de spieren aan. Het eerste (of bovenste) motorneuron loopt van de hersenen naar het ruggenmerg. Het tweede motorneuron loopt van het ruggenmerg naar de spier. Bij ALS zijn beide motorneuronen aangedaan. De exacte oorzaak van de ziekte ALS is nog niet bekend. ALS is progressief van aard. Medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen bestaan niet. Dit betekent dat iemand met deze ziekte geleidelijk achteruit gaat in functioneren. De ziekte kan voorkomen bij volwassenen op elke leeftijd, maar ontstaat meestal tussen het 40ste en 60ste levensjaar.
 

Aan ALS verwante aandoeningen

Progressieve Spinale Musculaire Atrofie (PSMA)

Bij PSMA vallen vooral de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg uit. (Het tweede motorneuron is aangedaan). De uitval van motorische zenuwcellen in de hersenen is veel minder, waardoor andere verschijnselen ontstaan. Soms blijft de ziekte langdurig beperkt tot alleen de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg.
 

Primaire Laterale Sclerose (PLS)

PLS is een aandoening van het ruggenmerg die leidt tot stijfheid en spasticiteit van de benen en – minder vaak – van de armen. Soms doen zich ook spraak- en slikstoornissen voor. Dit komt door een verharding (sclerose) van het weefsel dat zich aan de zijkanten (lateraal) van het ruggenmerg bevindt. Bij PLS is het eerste (primaire) motorneuron aangedaan. De verschijnselen doen zich meestal voor na het dertigste levensjaar. Geschat wordt dat ruim honderd mensen in Nederland deze ziekte hebben. De ziekte PLS bekort de levensduur niet.

 

Revalidatie

Het ALS-behandelteam van Sophia Revalidatie begeleidt patiënten (en zijn omgeving) bij het omgaan met de gevolgen van ALS en aanverwante aandoeningen. De revalidatiebehandeling wordt individueel afgestemd op de hulpvragen en het verloop van de ziekte.
 

Patiëntenvereniging

www.alspatientsconnected.com


Meer informatie over ALS vindt u op de websites: 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Om u beter van dienst te zijn, maakt sophiarevalidatie.nl gebruik van cookies. » Meer informatie