home

Plotsklaps een heel nieuw leven

 

Liesbeth had een afdelingsuitje waarbij ze sportief ging longboarden. Bij het afstappen brak ze haar gehele onderbeen. Na de operatie dacht ze na een weekje ziekenhuis wel naar huis te kunnen voor verder herstel, maar dat liep iets anders…


“U heeft een multitrauma in uw been, dat is niet niks. We bekijken waar u naartoe kunt, want naar huis gaan is geen optie.” Ik weet deze woorden van de traumachirurg nog goed. Viel dat even tegen. De arts en een aantal kennissen en vrienden gaven aan dat Sophia Revalidatie de beste plek was om te herstellen en daar ging ik.

Bij aankomst keek ik mijn ogen uit. Ik had een week in het ziekenhuis gelegen, waar privacy taboe is, en hier kreeg ik een prachtige kamer inclusief badkamer voor mij alleen. Ook het uitzicht was heerlijk, zoveel bomen en groen. Wat een verademing!

Patiëntervaring Liesbeth - hydrotherapieDe volgende ochtend ontving ik mijn weekprogramma. Dat was niet mis: zo’n vier therapieën per dag. Je hoeft je hier niet te vervelen. Hydrotherapie was echt een fantastische ervaring. Met rolstoel en al werd ik het water in gehesen. Vervolgens kon ik zonder belasting lopen. Ik voelde me weer mens en normaal, de pijn was even weg.

Na een week therapie volgde het weekend. Pfff… daar was ik echt aan toe. Revalideren is bikkelen en zorgen dat je voldoende rust neemt. Je leert jezelf wel kennen in zo’n situatie. Ik ben door allerlei fases heen gegaan: van heel hard lachen (ik heb hier vriendschappen voor het leven gesloten!) tot keihard huilen.

Na zo’n vier weken bij Sophia Revalidatie mocht ik voor Patiëntervaring Liesbeth - sportenhet eerst naar huis voor een huisinspectie. Samen met de fysio- en ergotherapeut wist ik via twee trappen mijn appartement te bereiken. Ik was doodop. Het zou een logistieke uitdaging worden om de zaken thuis goed geregeld te krijgen, maar alles werd voor me geregeld: van overzettoilet tot het aanvragen van thuishulp. In de weken daarop mocht ik af en toe in het weekend naar huis om te kijken hoe dat beviel. Het klinkt gek, maar in het begin verlangde ik dan naar Sophia Revalidatie. Het kostte zo veel energie om thuis te zijn.

Toen kwam de dag van de controle in het ziekenhuis. De uitslag viel tegen. Het bot bleek nog helemaal niet te zijn aangegroeid, dus voorlopig mocht ik het lopen nog niet opbouwen. Pas toen ik weer in mijn eigen kamer bij Sophia Revalidatie zat, kwam het bericht echt binnen. ’s Avonds heb ik er met een medepatiënt over gesproken en dit relativeerde enorm. De verslagenheid maakte plaats voor kracht en doorzettingsvermogen. Revalideren  is echt topsport en focus op herstel is hierbij zeer belangrijk.

Patiëntervaring Liesbeth - multitraumaIk heb mijn tijd bij Sophia Revalidatie als een enorme leerschool ervaren. Mijn been zal niet meer hetzelfde worden als vroeger en de eindsituatie is onvoorspelbaar. Het is continu grenzen verkennen en er af en toe flink overheen gaan. Je moet je energie goed in de gaten houden, geduldig zijn, hulp vragen en jezelf heel goed leren kennen.  Maar ik ben iedere keer trots op mezelf als ik ook maar enigszins weer iets nieuws kan. Door deze harde levensles heb ik een andere mindset gekregen. Ik  sta tegenwoordig heel erg stil bij de kleine dingen in het leven - die normaal zo gewoon waren - en waardeer ze nog meer.  Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik ga ervoor en haal eruit wat erin zit.

Mijn advies aan anderen: als je wat wilt ga ervoor en luister daarbij goed naar je gevoel en je lichaam, die spreken de waarheid. En het allerbelangrijkste: benader alles met een glimlach, dat brengt een heleboel zonneschijn!

Liesbeth
 
Lees hier het hele verhaal van Liesbeth en ontdek de fun die ze had op de afdeling en hoe het verder met haar ging na haar klinische revalidatieperiode.
 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Om u beter van dienst te zijn, maakt sophiarevalidatie.nl gebruik van cookies. » Meer informatie